Hőkamerás vizsgálat – Thermográfia

Napjaink egyik legfontosabb kérdése épületeink energetikai jellemzői. Az energia árak emelkedésének tükrében egy család életében lakásuk, házuk energia költségének akár 80%-át is jelentheti a fűtési költség.

Hőkamerás vizsgálatunk segítségével ellenőrizhető, hogy a kivitelezés során a tervnek megfelelő szigetelés került megvalósításra vagy attól gyengébb értékek jellemzik az adott épületet .

1. ábra
2. ábra

Az 1. ábrán látható hőkamerás felvétel azt mutatja, hogy az amúgy 12 cm vastag polisztirol szigetelést a kivitelező nem csiszolta össze megfelelően ill. a szigetelőlapok közti réseket nem tömítette, így az épület jelentős hőveszteségeket szenved el.
Az 1. ábrán az is jól látszik, hogy a beépítésre került U=1,0 W/m2K hőveszteségi tényezőjű ablakot nem megfelelően telepítették, ezért a párkánynál ill. a tokozás felső részénél további hőveszteségek tapasztalhatók.

Régebbi építésű épületeknél gyakori probléma a lábazati szigetelés hiánya, mely a 2. ábrán látható jelentős hőveszteséghez vezet. A lábazat szigetelése kisebb beruházást igényel, de ebben az esetben jelentős energia megtakarítást eredményez.

error: