Izzószálas speciális fényforrás

Dr Fischer speciális célú fényforrások minden olyan területet megpróbálnak kiszolgálni, melyek egyedi és minőségi megoldásokat igényelnek.
A speciális célú fényforrások egyedi igényeket szolgálnak ki. Ilyenek például a duplaszálas izzók, melyek a vasutaknál a biztonságos jelzést teszik lehetővé vagy a stúdió és színpad világításnál magas színvisszaadási index mellett képesek nagy erejű minőségi megvilágítást biztosítani vagy a közlekedési jelző lámpák esetében az izzószálaknak nagyobb mechanikai igénybevételt is el kell viselniük.

Vasúti jelző fényforrások

Közlekedési jelző fényforrások

Forgalmi csomópontok közlekedési lámpatesteinek speciális fényforrásai, megnövelt mechanikai igénybevétellel szembeni ellenálló képesség, tág külső hőmérsékleti határok közötti megbízható működés jellemzi, akár 8000 üzemóra élettartammal.

Stúdió és színpad világítás fényforrásai

Színpadi világítástechnika magas fényminőséget kíván meg nagy fényáramú precíziósan pozíciónált izzószálas fényforrásokkal a legjobb kép, fotó, film illetve vizuális élmény érdekében, mindezt a lehető legkisebb hőterhelés mellett. Ezek a fényforrások lehetővé teszik a rövidebb exponálási időt vagy kisebb rekesznyílás használatát képrögzítés közben.

Légiforgalmi világítás fényforrásai

A pozíció jelző fényforrásoknak a repülőgépek törzsén, illetve szárnyain szélsőséges körülmények között is üzembiztosnak kell maradniuk, csak úgy mint a le és felszállópályák fénypontjainak, fénysorainak. A légiforgalomban használt fényforrásoknak a felhők között vagy erős ködben is el kell látniuk feladatukat.

Vízi közlekedés fényforrásai

A vízi közlekedés fényforrásai leginkább a légiforgalmi fényforrásokhoz hasonlíthatók. Tulajdonképpen az egyik a másikból fejlődött ki. A hajók, csónakok, kikötők megvilágítása szigorú szabályokhoz kötött már évtizedek óta.

Kórházi műtők fényforrásai

Gyakran olvasni olyan beszámolókat, melyek arról szólnak, hogy orvosi műtéteket áram kimaradás miatt mobil telefonok kijelzőjének fényénél fejeztek be. Ez nyilvánvalóan háborús övezetekben fordulhat elő és valóban működhet egyes esetekben, de a modern orvoslásban a műtétek elvégzéséhez használt fényforrásokkal szemben igen magas elvárások vannak. Ezeknek a fényforrásoknak nagy fényáram mellett magas színvisszaadási indexszel kell rendelkezniük, mindezt úgy hogy extrém módon biztonságosnak és megbízhatónak kell maradniuk.

Fogorvosi rendelők fényforrásai

A fogászatban az egyik leggyakrabban előforduló kezelés a fogtömés. Az egyik legelterjedtebb technika a fotopolimerizációs vagyis fényre kötő tömés. Ezeknél az eljárásoknál általában nem vezérelt, pásztázó lézersugárral polimerizálnak, amely jelenleg a legjobb esztétikai hatást nyújtja. Természetesen csak úgy mint a kórházi műtőkben a korszerűen felszerelt fogászati rendelők rendelkeznek a megfelelő speciális fényforrásokkal.

Speciális izzók otthoni felhasználásra

A háztartásokban számos eszköz van, amely valamilyen speciális tulajdonsággal rendelkező fényforrást igényel. A teljesség igénye nélkül ilyenek az elektromos sütők, mikrohullámú sütők, hűtőszekrények, fagyasztók, szagelszívók, stb. Ezeknek a fényforrásoknak magas hőt, extrém hideget, vagy adott esetben nagyobb mechanikai igénybevételt kel elviselniük.

error: