Szauna infra

Napjaink egyik legnépszerűbb infra technológia felhasználási területe a wellness, azon belül is az infraszaunák csoportja. Több mint 15 éve forgalmazzuk a PHILIPS által kifejlesztett szauna infra halogén csöveket. A PHILIPS speciális fényforrásokat gyártó üzemeit 2010-ben nagyrészt felvásárolta a Dr Fischer Csoport. A szaunákba való infra halogén csöveket, továbbra is Franciaországban gyártják nagy pontosságú robottechnológiás háttérrel.

A Dr Fischer Vitae infra sugárzók homályosított csővel kaphatók, 1750°K színhőmérsékletű a teljes infra spektrumot lefedő karakterisztikával (lásd 1. ábra). Ezek ötvözik a rövidebb hullámok hatékony fűtőértékének és a hosszabb hullámok által nyújtott maximális bőrvédelemnek az előnyeit. Vigyázat, hamisítják.

1.ábra – A napfény és a Vitae infra sugárzók spektrális eloszlása a különböző hullámhossz tartományokban

A Vitae infra sugárzók optimálisan kombinálják a mélyreható hőhatás és a bőrvédelem előnyeit.

  • Optimális bőrbe hatolás. Az emberi bőr tulajdonságainak megfelelően kialakított kibocsátási spektrummal rendelkező Vitae infra sugárzók kellemesen melegítik a testet, és biztosítják, hogy a hő egyedülálló módon hatolhasson a bőrbe. Ennek köszönhetően a felhasználó már rövid idő elteltével is pihentnek és elégedettnek érzi magát, így csökkenthető az infravörös fülkében tartózkodás ideje, és költséghatékonyabbá tehető a fülkehasználat.
  • Száraz hő. A Vitae infra sugárzók által kibocsátott infravörös hő teljesen száraz. Az infravörös fülke légnedvesség szintje állandó marad, így a fülke akár otthon, akár sport- és szabadidőközpontokban nyirkosodás nélkül üzembe helyezhető. A Vitae infra sugárzók felülmúlhatatlan költséghatékonyságot és kényelmet nyújtanak azonnali fűtést biztosító karakterisztikájuknak és azon képességüknek köszönhetően, hogy az elektromos áramot a szükséges helyen – azaz az emberi testben –alakítják hővé.
  • Kellemes melegség. A hagyományos finn szaunák 90°C-os hőmérsékletével szemben a Dr Fischer Vitae infra sugárzókkal felszerelt infravörös fülkékben a levegő hőmérséklete 50-70 °C között alakul. Ennek oka, hogy míg a hosszúhullámú infravörös sugárzók elsősorban a levegőt fűtik, addig az optimalizált kibocsátási spektrummal rendelkező Vitae infra sugárzók közvetlenül a testet melegítik. Ennek eredményeként a nyugtató testápolás élménye érdekében sokkal kényelmesebb környezetben fejtik ki izzasztó hatásukat.
  • Azonnali válaszreakció és tökéletes vezérelhetőség.
    A hagyományos kisebb részben közép, nagyobb részben hosszúhullámú infravörös sugárzókkal szemben a Vitae infra sugárzók azonnali hőkibocsátásra képesek. A teljes kimenő teljesítmény már a bekapcsolást követő 1 másodperc elteltével elérhető, így szükségtelenné válik a fülke előmelegítése, és ezáltal lefaragható az energiaveszteség. Ráadásul az infravörös kibocsátási karakterisztikája teljes mértékben a pontos szükségleteknek megfelelően vezérelhető és szabályozható, a működési élettartam csökkenése nélkül.

Vitae infra sugárzók bőrbe hatolási képessége

Az ábra forrásául szolgált:

-Bruls WAG, Slaper H Leun JC van der Berrens L – Transmission of human epidermis and stratum corneum as a function of thickness in the ultraviolet and visible wavelength.Photochem Photobiol 1984; 40: 485-494

-Gezondheidsraad. Advies inzake aanvaardbare niveaus voor elektromagnetische straling in het golflengtegebied tussen 100 nm en 1 nm.
Rijswijk: Gezondheidsraad, 1978: rapport 1978/06

-Hardy HT; et al, 1956, Spectral transmittance and reflectance of the excised human skin, J. Appl. Physiol., 9, pp 257-264

A különböző hullámhosszú infrasugarak fotobiológiai hatásai

Indikációk az infra tartománybanHullámhossz tartomány [nm]Hatásos hullámhossz  [nm]Dr Fischer-sugárzó források
Hatások a keringési rendszeren keresztül
Terápia magasvérnyomásra 800 – 1400 1000Halogen , > 2800K, (IR-B/C = eltüntetve)  
Tumor terápia (hyperthermia) 800 – 1400 1000Halogen lamp > 2800K, (IRB/C = eltüntetve)  
Reumás betegségek kezelése 800 – 1400 1000Infraphil/Infrared  
Hatások a bőrre vagy a bőrön keresztül
Sebek kezelése, gyógyítása 1400 – 2000  IRK, szűrt, hal. kapszula
A test általános felmelegítése 1000 – 3000  IRK, Rubin
Hatások a bőrön és keringési rendszeren keresztül együttesen
Infra szaunák 800 – 2000 1000/1500Halogen 1750 K

Hivatkozás

N.R. Finsen, “Über die Bedeutung der chemischen Strahlen des Lichtes fur
Medizin und Biologie”, Vogel, Leipzig (1899).

H.A.W. Klinkhamer, “De behandeling met ultraviolette en infrarode stralen”,
Philips Medische Publicatiedienst (1964).

S. Kasper, T.A. Wehr, N.E. Rosenthal, Saisonal Abhängige
G.C. Brainard, Biological Effects of Light in Humans: The Regulation of
Physiology, Mood and Behaviour, Biol. Eff. of Light (1992): 134-154.

R. Pottier, J.C. Kennedy, The possible role of ionic species in selective
biodistribution of photochemtherapeutic agents toward neoplastic tissue,
J. Photochem. Photobiol. B (1990) 8: 1-16.

H.Meffert, H.P. Scherf, H. Bäumler, H. Siegler-Böhme, L. Gülke, H. Struy

Bőrbe hatolás és természetes védelem

A bőr optikailag olyan inhomogén közegnek tekinthető, amely különböző rétegekből áll: ezek a felhám, a hám és a szubkután réteg. Ezek a rétegek a hullámhossztól függően különböző vissszaverési, áteresztő és szórási karakterisztikákkal rendelkeznek.

Az 1,4 µm hullámhosszban kibocsátó Dr Fischer Vitae infra sugárzók képesek elérni a szubkután réteget (5 mm mélységben), ahol a hő nagyobb mértékben árad szét. Ezek a lámpák a közép- és hosszúhullámú sugárzókkal szemben, kiterjedten és kellemesen melegítik a testet.

Infraszauna – Vitae infrahalogén csövekkel

A Vitae infra sugárzó által kibocsátott hosszabb, 1,4 µm hullámhosszakat a felsőbb bőrrétegek nyelik el, ahol a hőérzékeny idegvégződések találhatók. A hatásmechanizmus lényege, hogy ezeknek a fájdalomérzékelőknek az aktiválása figyelmeztet a test túlmelegedésére. A Vitae infra sugárzók valójában négyszer-ötször több középhullámú sugárzást adnak, mint a napfény, és ezzel még erőteljesebbé teszik a bőr természetes védelmi mechanizmusát.

Az infravörös kibocsátás olyan sugárzási hőnek tekinthető, amelynek spektrális eloszlása három sávra osztható: rövidhullámúra (IR-A), középhullámúra (IR-B) és hosszúhullámúra (IR-C). A Vitae infra sugárzók maximális, 3 µm energiakibocsátás mellett a teljes infravörös spektrumot lefedik. A Nap és a Dr Fischer Vitae infra sugárzók az 1,4 µm alatti tartományban hasonló kibocsátást eredményeznek.

Használati előírás. A bőr és a szem természetes napfényből származó infravörös sugárzásnak való szélsőséges kitételéhez hasonlóan az infravörös fülkék szakszerűtlen és hosszan tartó használata hosszú távon növelheti a szemártalmak előfordulásának valószínűségét. Mivel a szem esetében nem jelentkezik fájdalomérzet, mint a bőrnél, ezért a lámpát gyakran használók ne nézzenek folyamatosan az infravörös lámpába. Az alkalmanként optimálisnak tartott használati idő 15 perc.

A Vitae infra sugárzók, egyedülálló válaszreakciójuk és hatékony bőrbe hatolási képességük révén, már néhány perces használat után nyugtató melegítő hatást biztosítanak.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

error: