Ipari, mezőgazdasági infra

Mezőgazdasági alkalmazási terület

Állattartás

A tartástechnológia napjainkban jelentős átalakuláson megy keresztül. Az elsődleges cél az állatok számára kényelmesebb, a természetes körülményekhez hasonló tartási rendszerek kialakítása.

Egy újszülött állatnál gyakran jelentkező probléma a kihűlés veszélye, mivel szinte egyáltalán nincsen energiatartaléka szervezete melegen tartására. Könnyen legyengül és alig marad ereje, hogy megküzdjön bármi később felmerülő problémával. Ezért fontos, hogy megakadályozzuk az újszülött borjak, malacok, csibék kihűlését.

A naposcsibék számára különösen fontos a megfelelő hőmérséklet. Ennek beállítását már az állomány érkezése előtt biztosítanunk kell. A naposcsibék legalább 30-35 °C fokos hőmérsékletet igényelnek.

A fiaztató kutricában az infrasugárzók, infrapanelek alkalmazása azonban segíthet biztosítani, hogy megfelelő legyen a hőmérséklet a kihűlés elkerüléséhez.

Később is szükség van legalább melegítő infra lámpákra, amik körülbelül egyméteres magasságban jó komfortérzetet nyújtanak a pelyhes szárnyasoknak. A megfelelő hőmérséklet biztosítása és a hőingadozások kiküszöbölése nagyon fontos, de legalább ilyen lényeges dolog a programszerű hőmérséklet csökkentése. Ennek következetes végrehajtása elősegíti az állatok saját hőszabályzó rendszerének gyors kialakulását.

Előnye a fialtatókban:

  • a napsugárzás erejével természetesen melegít
  • erősíti az immunrendszert
  • elősegíti a csontnövekedést
  • javítja a vérkeringést
  • sebek, sérülések esetén hatékony gyógyító hatású

Baromfitartás

Nagyon fontos a megfelelő 37.5 °C körüli hőmérséklet tartása a keltetőkben, fialtató ketrecekben.

Ha eltérünk ettől az értéktől, azáltal hogy nem használunk melegítő eszközt, akkor a csibék kihűlnek és nagyon hamar elpusztulnak. Szükségük van a melegen tartásra, amíg megfelelően meg nem tollasodnak.

Ideális fialtató hőmérsékletek:

HétHőmérséklet °C
135
233
330
427
524
6+21

A beépítendő infrafűtés teljesítménye erősen függ a helység hőmérsékletétől és a fiókák számától. Abban az esetben, ha a nyár közepén keltetünk, akkor nem minden esetben van szükség plusz melegítőre.

Megoldás:

A keltetőkben a melegítés hagyományos módszere a 250 W-os felfüggesztett infravörös izzó.

A vörös izzó a leghatékonyabb erre a célra, mert nem zavarja a csibéket az alvásban, úgy mint a fehér fény.

Sertés nevelés

Az újszülött malacok elhagyva anyjuk 39 °C-os méhét, erős környezeti terhelésnek vannak kitéve a hidegebb hónapokban. Ezeknek a malacoknak, melyek tömege kevesebb mint az anyjuk tömegének 1 %-a, bőrüket kevés szőr fedi és testüket vékony zsír réteg borítja, szükségük van a meleg környezetre, hogy életben maradhassanak és növekedhessenek.

Az ellető helységekben a hőmérséklet általában 18 és 21°C közötti értéket vesz fel, hogy az ideális komfortot biztosítsák a kocáknak.

Azért, hogy ne kelljen az egész teret kifűteni a kismalacok miatt, melegítő szőnyegek vagy infra lámpák használata bizonyult sikeres megoldásnak.

A legtöbb telepen 175 – 250 W-os lámpákat alkalmaznak.

Lótartás

Az állattartás területén különleges helyet képvisel a lótartás, mivel elsősorban versenyeztetés céljából vagy kedvtelésből végzik. Ezen a területen nem kifejezetten a fűtés a cél, sokkal inkább a lószárításra fektetnek hangsúlyt.

Az infrasugarak a szőrzetet és a bőrt gyengéden és egyenletesen felmelegítik, ezáltal a sugarak áthatolnak a vérerekkel átszőtt bőrrétegen kb. 5-6 mm mélységig, ahol a hőenergia a véráramútján gyorsan eloszlik az egész testben. Ennek következtében a száradás felgyorsul.

Ezen kívül további hasznos élettani hatásai is vannak: ellazítják az izmokat, csökkentik a fáradtságot és izomlázat, ezáltal kellemes érzést biztosítanak.

A lábfelületre irányított sugarak az inak és ízületek regenerálását végzik.

Sebek, sérülések, nyeregfeltörés stb. esetén hatékony gyógyító hatást tudunk elérni az infrasugárzók használatával.

Ezt a technológiát a humángyógyászatban és a professzionális infraszaunákban is alkalmazzák.

Ipari alkalmazás

Műanyagipar

PET előforma hőmérsékletének optimalizálása

A PET palackok gyártási technológiái közül a két állomáshelyes nyújtva-fúvó eljárás (SBM) valószínűleg a legnépszerűbb. Ez magában foglalja a szerkezetileg amorf féltermékek, vagyis az előformák gyártását fröccsöntéssel. Az egy állomáshelyes SBM technológiával szemben ezeket az előformákat tárolják, majd később, lehűtés után helyezik a fúvógépbe. Emiatt szükséges az előformák újra felmelegítése, a megfelelő hőmérsékelet-eloszlás (jellemzően ~100 °C-on) elérése érdekében. Ezt infravörös (IR) fűtőtestekkel érik el. A második lépésben az előformákat hosszirányban nyújtják levegő befúvásával. Végezetül, a palackokat a szerszámban lehűtik és eltávolítják onnan.

Az infravörös hősugárzók, nagy pontossággal igazíthatóak a termék tulajdonságaihoz és a gyártási folyamatokhoz.

A helyesen megválasztott sugárzó elrendezés, a flexibilis építési forma lehetővé teszi az infravörös hőtechnológia alkalmazását a bonyolultabb, tagolt felületű munkadaraboknál is.

A sugárzók gyors ki- és bekapcsolásával energia és költség takarítható meg.

Alkalmazási példák:

  • Műanyag hegesztés
  • Fólia húzás
  • PET palack gyártás
  • Granulátum szárítás
  • Felvitt réteg szárítása műanyagon

Műanyagok infravörös hegesztése

Az infravörös hegesztés kiemelkedő előnye az érintésmentes felmelegítés. Ezzel a módszerrel teljesíthetők a legszigorúbb minőségi és gazdaságossági elvárások. A magas olvadáspontú és kis viszkozitású műszaki műanyagok és olyan alkatrészek, amelyek az érintkezéses hegesztési módszereknél problémákat okoznak, ezzel rendszerint jól feldolgozhatók. Alkalmazható 3D hegesztési varratok esetében is. A berendezésigény nem jelentős. Infravörös fényforrásként többféle megoldás is szolgálhat: pl. fémfóliás vagy üvegcsöves 3D kontúrsugárzók is kialakíthatók.

Mindkét megoldás jól szabályozható és kicsi az energiafelhasználás. Az optimális energiájú sugárforrások követik a hegesztési kontúrt és csak a felmelegítés során működnek, ezért kedvező az energiamérleg. A rövidhullámú üvegcsősugárzók arra is alkalmasak, hogy a műanyagot mélységében megolvasszák még akkor is, ha magas az olvadáspontja és nagy az olvadási entalpiája. Sík hegesztendő felületeknél egy harmadik megoldást is alkalmaznak: sík sugárzót fémlemez maszkkal. Ez olcsó megoldást jelent a fényforrásra és a maszkra is.

Műanyagok vákuumformázása

Az előgyártmány megfelelő hőmérsékletre történő melegítése történhet az alakító gépen, melegítő kemencében vagy kontakt fűtőlemezek segítségével. Vákuumformázás esetén ez többnyire a gépen, infravörös hősugárzókkal történik, mivel a nagyméretű, meleg, lágy lemez mozgatása problematikus. Sőt, azokat a polimereket, amelyeknek a melegalakítás hőmérsékletén minimális a szilárdságuk (PE, PP), célszerű a melegítés alatt a formázógépen légpárnával alátámasztani.

Tekintettel arra, hogy a műanyagok rossz hővezetők, a felmelegítést csak viszonylag lassan lehet elvégezni. A túlzottan gyors melegítés a felületen károsodást (elszíneződést, hólyagképződést) okozhat, míg a lemez belseje még „hideg”.

Az alakítandó lemez hőmérsékletének a felület minden pontján azonosnak kell lennie! Ellenkező esetben egyenlőtlen lesz a hűléskor fellépő zsugorodás, aminek következtében megengedhetetlen vetemedések, elhúzódások jönnek létre. A lemez homogén hőmérséklet¬eloszlását az infravörös hősugárzók különböző (középen kisebb, a szélső zónában nagyobb) teljesítményre állításával lehet biztosítani.

Hőkezelés

A fröccsöntéssel előállított polikarbonátban maradó feszültség marad az előállítást követően. Infravörös hősugárzás segítségével újramelegítik a polikarbonátot, amelyben csökkennek a maradó feszültségek, ezáltal egy erősebb és sokkal homogénebb termék jön létre.

Műanyag vízhűtők és az autók hátsó lámpái az elsődleges példák azokra a termékekre, amelyeknél előnyt jelent ez a fajta újramelegítési eljárás.

A gyorsműködésű infrafűtőkkel a hőkezelés idejét órákról percekre csökkenthetjük.

Élelmiszerek kezelése

Nagyobb például üzemi konyhákon, éttermekben komoly kihívás az ebédidőre elkészített ételek melegen tartása abban a 2 órás intervallumban, amikor az emberek elfogyasztják ebédjüket. Az infrasugárzók gyors, hatékony és olcsó megoldást kínálnak erre a problémára.

Mivel az infrahalogén sugárzók a rövid hullámhossztartományban tudnak a legmélyebben (max 5mm 1000 nanométernél) behatolni a tárgyakba testekbe így kiválóan alkalmasak étel készítésre is pl grillezésre. A hagyományos fűtőszálakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt készíthetünk ezzel a technológiával pl grill csirkét, amely gyorséttermeknél igen fontos szempont.

Felületkezelés

Lakkozás keményítése

A felhordott lakkrétegeknek hőre van szükségük: a víz és vizes bázisú lakkokat szárítják, a porlakkokat megolvasztják és kikeményítik. Az infravörös hő pontosan illeszthető az adott felület, ill. a felvitt réteg fizikai, kémiai tulajdonságaihoz. Így például a középhullámú infravörös hő különösen jól alkalmazható a vizes bázisú festékek szárításánál. Így egyidejűleg költség takarítható meg és javítható a felület minősége. Másfajta bevonatok esetében az infravörös hő áthatol a felvitt rétegen és így melegíti át a munkadarabot, biztosítva az egyenletes szárítási folyamatot.

A nano-rétegek a száradásukhoz szükséges magas hőmérsékletet megbízhatóan az infravörös hőtechnológia segítségével kapják meg.

Az infravörös sugárzókkal – összehasonlítva a hagyományos eljárásokkal, mint például a forró levegős szárítás – sok esetben meggyorsíthatók a szárítási folyamatok.

Festékréteg infravörös szárítása

Az infravörös szárítás lényege, hogy a nedvesanyag-réteget infrasugarakkal kezelik. Az infravörös sugarak természete olyan, hogy egy része az anyag felületéről visszaverődik, nagyobb része az anyag felületén, kisebb része pedig az anyagrétegben hőenergiává alakul át. Ennek megfelelően a szárítandó anyag felszíne és a felszín alatti rétegek erősen felmelegszenek és gyorsan száradnak, az anyag belseje alig melegszik fel és nagyon lassan szárad.

Az infraszárításhoz a szárítótérben elektromos vagy gázégős hősugárzók szolgálják az infravörös sugarakat. Mivel az infravörös sugárzás csak vékony anyagrétegben melegíti fel az elpárologtatandó vizet, ezért ez a száradási mód csak nagyon vékony rétegek (pl. bevonatok) szárítására alkalmas. Abban az esetben, ha nem lakk vagy festék illetve egyéb bevonat rögzítésére alkalmazzák, hanem élelmiszer szárítására, akkor a szárítás hatásfokának növelése céljából a besugárzást időnként megszakítják. Ilyenkor a külső felület hűl, a nedvesség pedig a melegebb belső részektől a külső hidegebb részek felé vándorol (Likov jelenség).

Az infraszárítás előnye a vékony , filmszerű rétegek, mint pl. a lakk, festék, színes bevonatok, tömítő rétegek egyenletes, jó minőségű rögzítése.

Nagy tömegű nedvesség eltávolítására vagy darabos, nagyobb méretű anyagok szárítására nem alkalmas.

Az infraszárítás folyamatos üzemmódot tesz lehetővé azáltal, hogy az infravörös hősugárzók előtt folyamatosan elhalad a szárítandó anyag, miközben vizet veszít és a vékony réteg rögzül a felületen Előnye tehát ezen szárítási módnak, hogy folyamatos üzemmódot biztosít.

Nyomdaipar

A nyomdafestékek száradása és kikeményedése lényegesen hatékonyabban történik, amennyiben az infravörös cső sugárzási paraméterei optimálisan illeszkednek a felhasznált festék jellemzőihez. A helyesen megválasztott infravörös sugárzó célzottan a nyomdafestéket melegíti fel, kímélve ezzel a papírt és a berendezést.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

error: