Infrafűtés – Infrapanel

Az infrafűtés napjaink egyik legkorszerűbb, leggazdaságosabb fűtéstechnológiája, ráadásul az egyetlen, mely jótékony hatást gyakorol a szervezetre.

Infrapanel: teljesítmény és árak

Fehér műanyag keretes infra panelek IP 40 kivitelben

TeljesítményMéretek (mm) FeszültségNettó árBruttó ár
60 W 440x260x32 230 V 33.299 Ft 42.290 Ft
130 W 840x260x32 230 V 39.126 Ft 49.690 Ft
250 W 1040x290x32 230 V 45.787 Ft 58.150 Ft
350 W 890x540x32 230 V 46.622 Ft 59.210 Ft
500 W 980x640x32 230 V 59.528 Ft 75.600 Ft
650 W 1240x640x32 230 V 72.724 Ft 92.360 Ft
1000 W 1840x640x32 230 V 110.585 Ft 140.790 Ft

Gipszkartonba süllyeszthető infra panel árak

TeljesítményMéretek (mm)FeszültségNettó árBruttó ár
250 W1018x268x29230 V   45.787 Ft   58.150 Ft
350 W868x518x29230 V  46.622 Ft   59.210 Ft
500 W958x618x29230 V  59.528 Ft   75.600 Ft
650 W1218x618x29230 V   77.008 Ft   97.800 Ft

Vizes helyiségbe telepíthető IP 54-es kivitelű panelek áráért vegye fel velünk a kapcsolatot.

Infrafűtés alkalmazási területei

 • családi házak, lakások, irodák, üzletek általános fűtésére
 • kiegészítő fűtésre kandallók, vegyes tüzelésű kazánok esetén
 • nyaralók, raktárak, öltözők, mellékhelységek temperálására
 • állatok melegítésére
 • szaunákba (közép és hosszú hullámhossz)
 • templomi padsorok közé, az ülések fűtésére

Az infrafűtés napjaink egyik legkorszerűbb, leggazdaságosabb fűtéstechnológiája. A világszerte emelkedő gázárak és a bizonytalan gázellátás, valamint az energiatakarékos és tiszta fűtőrendszerek iránti kereslet növekedése lehetővé tette ennek az új fűtési megoldásnak az elterjedését. Az infrafűtés kiválóan alkalmas fő vagy kiegészítő fűtésre is, a lakás nehezen fűthető pontjainak temperálására, komfortossá tételére.

Működése során az elektromos áramot alakítja át infravörös sugárzássá. Ez a sugárzás az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. A szabad szemmel láthatatlan infra energia tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya. Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, azon jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe és közvetlenül felmelegíti azokat. Az infrafűtés hatásfoka ezért kiemelkedően magas.

Nincs szükség előmelegítésre
Célzott fűtés, nagyon jó energiahatékonysággal
Szellőztetés mellett is azonos fűtési hatékonyság

Sokoldalú

Költséghatékony

Könnyen telepíthető

Magas hatásfokú

Helységenként könnyen szabályozható

Gipszkartonba süllyeszthető

8 érv az infrafűtés alkalmazása mellett

 1. Nem a levegőt, hanem a környezetében lévő tárgyakat, testet melegíti. Ezért hatékonyabb, mint a hagyományos fűtés, szinte azonnali komfortérzetet biztosít. Nem keringteti a levegőt, így nincs szálló por. A tárgyak egy idő után másodlagos hőkibocsátó objektumokként viselkednek.
 2. Hatósugara egy lámpa által bevilágított térhez hasonlít. Minél közelebb vagyunk hozzá, annál erősebb a melegérzet. Le lehet „árnyékolni”. Vagyis, a leárnyékolt területre nem jutnak el az infrasugarak. Tehát úgy kell beállítani a panelt, hogy a kívánt teret melegítse, ne lógjanak bele olyan tárgyak, amelyek leárnyékolhatják.
 3. Könnyen szerelhető, súlyát tekintve nem nehéz. Nem kell szétverni a lakást ahhoz, hogy egy hatékony fűtésünk legyen. Ha költözik, egyszerűen leszerelheti, és viheti magával a paneleket. Kisebb a beruházás, mint gázfűtés szerelése esetén.
 4. Nincs benne mozgó alkatrész, egyszerű karbantartás, nagyon hosszú élettartam (évtizedek).
 5. Tiszta (zöld) energia felhasználásának lehetősége a későbbiekben, mint például a napelem, szélkerék, stb.
 6. Minden olyan helyre beszerelhető ahol van elektromos áram.
 7. Működése tiszta és zajtalan, nincs füstje, nem kell félni gázmérgezéstől, vagy szénmonoxid mérgezéstől, nincs melléktermék, nincs koromképződés.
 8. Míg a gáz beszerelése sok munka és több milliós költség, addig az infrasugárzó gyorsan és egyszerűen felszerelhető (nincs kazán, radiátorok és fűtőcsövek).

Az ember alapvető fiziológiai szükségleteinek egyike a környezet kellemes hőmérséklete. Ezért az épületek tervezésénél nagy figyelmet fordítanak ennek elérésére. Ez magas beruházási és üzemeltetési költségekkel jár, így a fűtés hatásfoka fontos tényezővé válik az épület effektív értékének figyelembevételénél. Ugyanígy van ez a műszaki fejlődés területén is. Javul a falak, ablakok, ajtók szigeteléseinek minősége, új szabályozási módszereket, főleg új hőforrásokat fejlesztenek ki.               

Ilyenek az elektromos infra panelek is. Ezek 16-32 mm vastagságú félvezető lapok. Egyszerűen helyezkednek el a mennyezeten a fűtendő helyiségben, vagy mint szóló panelek, vagy mint kazettás mennyezet tagja. Azért a mennyezetre (a hagyományos fűtési mód logikájával ellentétben – ahol a hő felfelé terjed), mert ezek a panelek más alapvetően eltérő módon adják át a hőt.
A hagyományos fűtési módok először a helyiség levegőjét melegítik, amely aztán a falak és a tárgyak körül áramolva ezeket melegíti. A levegő tehát mindig melegebb, mint a falak és a tárgyak. Az infra panelek fordítva adják át a meleget a helyiségben, elsősorban sugárzással (2000-5000 nm közepes hullámhosszúságú infravörös sugárzás). Ez a sugárzott hő a felület magas hő kibocsátásából ered 0,94-0,98 hatásfok mellett. A hősugárzó panelek ugyanúgy, mint a Nap, először a helyiségben lévő falakat, tárgyakat és személyeket melegítik fel, s tőlük melegszik fel a levegő. Azért, hogy az infravörös sugarak a maximális felületet elérjék, a legalkalmasabb elhelyezés a mennyezet.

Az infrafűtés hatékonysága 3 fő elven múlik:

 1. Maximális hő leadás, sugárzással
 2. A hőforrások egyenletes elhelyezése a helyiségben
 3. Minőségi szabályozás

1. Maximális hőleadás sugárzással

lsmert tény, hogy ha a helyiségben 24 °C hőmérsékletű a levegő, de a falak hűvösebbek (16 °C), nem olyan kellemes a közérzet, mint 22 °C-os levegőnél és 18 °C-os falaknál. Ez kimutatható téli időszakban is, hiszen napon vagy árnyékban tartózkodás esetén azonos levegőhőmérséklet mellett a hőérzet különböző.

A hatékonyság szemszögéből meg kell említenünk a szellőztetéssel járó kisebb energiaveszteséget és a hő elosztás egyenletességét. A sugárzó hőforrás nagy részét a mennyezeten elhelyezett panelek biztosítják, amely legegyenletesebb hő eloszlást teszi lehetővé. A fűtés egyéb fajtáinál előfordulhat, hogy nincs elegendő melegítő felület, felületi hő leadás, vagy elhelyezésük nem teszi lehetővé, hogy egyenletesen befűtsék a teret.

2. A hőforrások egyenletes elhelyezése a helyiségben

Szakemberek részére a fűtés, szellőztetés területén a klimatizáció a második alapelv, ez természetes. Előnyösebb szerelni több alacsonyabb teljesítményű hőforrást egyenletesen szétosztva a helyiségben. A helység hőmérséklete horizontálisan egyenletesebb. Ezt a padlófűtés, a mennyezeten elhelyezett sugárzó panelek és a klimatizáció egyes fajtái teljesítik.

3. Minőségi szabályozás

Minden fűtésfajtánál az energiatakarékosság legismertebb módja a szabályozás. A magas minőségű, rugalmas és programozható szabályozás segíti áttekinteni az összes hő nyereséget a helyiségben, mint például ablakon keresztüli napsugárzás, több személy jelenléte, elektromos fogyasztók üzemeltetése (vasaló, villanytűzhely). A hőmérséklet csökkentésének lehetőségeit is ez a szabályozás biztosítja, pl. éjszaka vagy távollétesetén különböző hőfok szükséges.

Termosztát segítségével könnyen szabályozható

Az egész rendszernek azonban gyorsan és minimális regulációs eltéréssel kell reagálnia. Erre azok a hőforrások alkalmasak, melyek rövid időn belül elérik a kívánt hőfokot. Továbbá amelyek a felületi hőmérséklet változásaira elegendő tartalékkal rendelkeznek, valamint amelyek lehetővé teszik az egyszerű szabályozást és végül azok, melyek a különböző helyiségekben nem függnek egymástól.

Minden fűtésfajtánál az energiatakarékosság legismertebb módja a szabályozás. A magas minőségű, rugalmas és programozható szabályozás segíti áttekinteni az összes hő nyereséget a helyiségben, mint például ablakon keresztüli napsugárzás, több személy jelenléte, elektromos fogyasztók üzemeltetése (vasaló, villanytűzhely). A hőmérséklet csökkentésének lehetőségeit is ez a szabályozás biztosítja, pl. éjszaka vagy távollét esetén különböző hőfok szükséges. Az egész rendszernek azonban gyorsan és minimális regulációs eltéréssel kell reagálnia. Erre azok a hőforrások alkalmasak, melyek rövid időn belül elérik a kívánt hőfokot, amelyek a felületi hőmérséklet változásaira elegendő tartalékkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik az egyszerű szabályozást és végül azok, melyek a különböző helyiségekben nem függnek egymástól.

Ezeket a követelményeket legjobban a sugárzó fűtőpanelek teljesítik. Amíg a padlófűtésnek vagy hagyományos központi fűtésnek előbb nagy tömeget kell felmelegítenie (padlót, illetve vizet a kazánban és radiátorban), az elektromos sugárzópanelek időállandója maximum 15 perc. A panelek magas felületi hőmérséklete (maximum 100 °C, mert a mennyezeten személyek számára elérhetetlenek) elegendő tartalékot képeznek a környezet hő szükségletéhez.

A szabályozás egyszerű a panelek szerkezete miatt, ahol a hőforrás tulajdonképpen egy nagy felületű elektromos ellenállás alacsony teljesítménnyel (60-1000 W-ig). Nem szükséges lépcsőzetesen biztosítani a változásokat a hőforrástól (kazán) a hőtárolókig (vezetékek, radiátorok). A hőforrások kölcsönös függetlensége is adott a panelek szerkezete révén.

Minden panel egyenként irányítható megfelelő szabályzóval, amely pár perc alatt változtatja a felületi hőt és ezzel a hatékonyságot. A létező szabályzók különböző hőmérsékletek biztosítását teszik lehetővé az egyes helyiségekben függetlenül az időtől.

Az egész szabályzási módszer nagyon érzékeny, gyors és az ember beavatkozása nélkül takarékoskodik az elektromos energiával az egész fűtési szezon ideje alatt. Hőtárolós kályha és egyéb hőfejlesztő készülékekkel szemben a beépítendő teljesítmény az infra hősugárzó panelekkel 1/3 résznyi.

170 m3 hőtárolós kályhával eseti fűtésnél 15-20 kW.
170 m3 infra hősugárzó panelekkel eseti fűtésnél 5 kW.

A szerelés egyszerűsége, a beruházási költségek a klasszikus fűtéshez viszonyítva, alacsony üzemeltetési költségek, gyakorlatilag korlátlan élettartam és magas műszaki színvonal teszi az infra paneleket nagyhatású és távlati fűtőeszközzé.

Az infrapanelek legfontosabb tulajdonságai

 • működési elvük ismert fizikai jelenségen alapul (fűtőellenállás)
 • a fűtőbetét anyaga a teljes felületén homogén félvezető anyag
 • egyenáramról (pl. napelem) ill. váltóáramról is működtethetők
 • energia átalakítási mutatója (hatásfoka) optimális esetben akár 98%
 • felületi hőmérsékletük típustól függően 80-110 °C
 • hátoldaluk üveggyapottal szigetelt, átlagos hőmérséklete 30-40 °C
 • várható élettartamuk csak becsülhető (kb.  30 év)
 • nem tartalmaznak mozgó, kopó alkatrészeket, karbantartást nem igényelnek
 • működésük zajtalan
 • használatuk során nem fogyasztják a helység levegőjét, nincs por, szag, füst
 • ki/bekapcsoláskor, csekély mértékben terhelik a hálózatot nincsenek „tüskék”
 • IP40 ill. IP54 védettség

Infrapanel típusok

Kialakítás szerint

 • gipszkartonba szerelhetők
 • falon kívüliek
 • kazettás (armstrong) álmennyezetbe építhetők
 • műanyag keretesek több színben
 • fakeretesek egyedi igények szerint (csak hőkezelt fa)

Névleges teljesítmények szerint

 • 60W, 130W, 220W (padokba, íróasztalok alá, állatok mellé, terráriumokba)
 • 300W, 350W (2,8-3 m belmagasságig)
 • 500W (4 m belmagasságig)
 • 650W (5 m belmagasságig)
 • 1000W (7 m belmagasságig)

Az általunk kínált infra paneleket 20 éve Magyarországon gyártják, kiváló minőségben.

Alkalmazási területtől függetlenül, a fűtendő helységek méretezését bízza szakemberre. Egy komplett fűtési rendszer, csak akkor működik megfelelően, ha az infra panelek fűtési teljesítménye mellett figyelembe vesszük az adott épület hő veszteségeit, szerkezetét, belmagasságát, funkcióját, illetve a rendelkezésre álló elektromos kapacitást a meglévő vagy tervezett elektromos készülékeket, berendezéseket is.

Kérdése van? Forduljon hozzánk bizalommal!

error: