Elektromos kazán

A fotovoltaikus napelemes rendszerek egyre nagyobb elterjedésével, az elektromos hő termelők is egyre inkább teret hódítanak. Ilyenek az elektromos kazánok is, amelyek leginkább a legelterjedtebb gázkazánokhoz hasonlíthatók mivel meleg vizes fűtőköröket látnak el megfelelő hőmérsékletű meleg vízzel, amellyel az épületek komfort fűtését illetve a használati meleg víz előállítását szolgálják.

Ezekről a hő termelőkről padlófűtés körök, de akár meleg vizes radiátor hő leadók is üzemeltethetők.

Például egy 14 KW-os elektromos fűtőkazán telepítése sokkal kevesebbe kerül, mint egy hasonló teljesítményű gázkazáné. Átlagos hő veszteségű épület esetén egy 8 KVA inverter oldali napelemes rendszerrel megtermelhető a fűtéshez szükséges éves villamos energia. Kicsivel nagyobb beruházással a használati meleg vízhez szükséges energia is megtermelhető, de így a többlet beruházás megtérülése valamivel hosszabb lesz.

Amennyiben elektromos kazánnal és napelemes rendszerrel szeretné megoldani épülete ingatlana fűtését és meleg víz ellátását, kérem, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Előnyök: kis tömegű, egyszerűen és gyorsan beszerelhető, alacsony beruházási költség a gázos rendszerekhez képest, csendes, olcsóbb és kevesebb karbantartást igényel, mint a hőszivattyús megoldások, meglévő vizes körökhöz is telepíthető kisebb rendszer átalakítással.

Hátrányok: napelemek nélkül drága üzemben tartási költség, nincs hozzá kedvezményes áram, a vizes közvetítő közeg miatt a karbantartása költségesebb, mint más elektromos hő termelőké.

Egy átlagos szigetélésű épület, fűtési rendszerét 14 KW-os elektromos kazánnal kiszolgálva a bekerülési költség bruttó 550.000 Ft körüli összeg (kazán ára beszereléssel, beüzemeléssel). Ezt egy 8 KVA inverter oldali hálózatra visszatápláló prémium fotovoltaikus napelemes rendszerrel megtáplálva, amelynek a bekerülési költsége bruttó 3.800.000 Ft körül alakul, a teljes beruházás 4.350.000 Ft bruttó ősszeg amely 37 Ft/KWh villamos energia díjat feltételezve kb. 10 év alatt térül meg. Azonban ha figyelembe vesszük egy gázos rendszer bekerülési költségét, amely kéménnyel, engedélyekkel, közmű kiépítéssel, stb., bruttó 2.500.000 Ft körüli összeg és soha nem térül meg, akkor az elektromos kazán-napelem megoldás többlet költségének megtérülése 5-6 évre csökken. A fenti példa csak a fűtésre példa a használati meleg víz előállítása esetén a megtérülés valamivel hosszabb lesz.

error: