Lyrica order form Termék információ

+36 1 409 0730
+36 70 314 1610

PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK 2012.

163 milliárd forint kerül átcsoportosításra energetikai pályázatokra 2012-ben.

nfuA Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közlekedést finanszírozó forrásokról az energiahatékonysági forrásokra 163 milliárd Ft -ot tervez átcsoportosítani az Európai Bizottság jóváhagyását követően. Ennek elsődleges oka, hogy a Közlekedés Operatív Program keretében finanszírozott projektek hosszú előkészítést igényelnek, továbbá időigényes beruházások részesülnek támogatásban, mely jelentős kockázatot jelent a támogatási keret felhasználásának szempontjából. Ezen felül a különböző sikeres energetikai programok a nagy érdeklődés miatt forráshiányossá váltak.

Az átcsoportosítás fő indoka, hogy jelentős nehézséget jelent a közlekedési nagyprojektek Európai Bizottság általi jóváhagyásának elhúzódása, esetleges szabotálása, a projektek hosszú ideig történő megvalósítása. A projektek tervezett költségeinek változása (növekedés-csökkenés), az ütemtervtől való eltérés, az egyes projektelemek szabálytalansága miatti elszámolható költségcsökkentés is számos veszélyt jelent a források időben történő felhasználásában.

Az energiahatékonyságot célzó beruházások tekintetében százmilliárdos nagyságrendű igény vetődött fel, mind a központi költségvetési szervek, önkormányzatok részéről, mind pedig a KKV-szektor esetében.

A tervezett átcsoportosítások a következőképpen kerültek meghatározásra:

KEOP 4. A megújuló energiaforrás-felhasználás növelése konstrukcióba 40 milliárd Ft-ot,
KEOP 5. Hatékony energiafelhasználás vonatkozásában 120 milliárd Ft-ot,
KÖZOP 2., 4., 5. prioritásaiból csoportosítanak át.
A maradék 3 milliárd Ft a KEOP 8. Technikai segítségnyújtás prioritásba kerül átcsoportosításra.

Az átcsoportosításnak köszönhetően - várhatóan - az alábbi, korábban lezárt pályázatok kerülnek ismét megnyitásra:

Új Széchenyi Terv - Épületenergetikai fejlesztések támogatása
Helyi hő, hűtési és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal
Új Széchenyi Terv - Megújuló energiatermelés támogatása
Geotermikus alapú hő-, illetve villamosenergia-termelő projektek előkészítési és projektfejlesztési tevékenységeinek támogatása

Módosult a Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése című kiírás beadási határideje.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv keretében megjelent, Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése című, GOP-2011-2.1.1/A és KMOP-2011-1.2.1/A kódszámú pályázati kiírás esetében a pályázatok beadási határidejét 2012. december 31-ig meghosszabbítja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Módosult a Mikro vállalkozások fejlesztése című kiírás beadási határideje.
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv keretében megjelent, Mikro vállalkozások fejlesztése című, GOP-2011-2.1.1/M és KMOP-2011-1.2.1/M kódszámú pályázati kiírás esetében a pályázatok beadási határidejét 2012. december 31-ig meghosszabbítja.

.
Joomla inotur picma